Over

Hoe het allemaal begonnen is.

Nadat het kerkje in de jaren 70 fors in verval raakte, besloot de gemeente dat het luiden van de klok verboden werd. Tijdens de kermis van 1975 werd hier over gesproken door een aantal dorpsbewoners en zij besloten dat hier iets aan gedaan moest worden. Een jaar later werd de stichting “de klok moet luiden” opgericht, waarbij de naam exact de doelstelling van de stichting weergaf.

Het doel van de stichting was en is de restauratie en het behoud van het kerkje voor nu en voor de toekomst. Dit kerkje is één van de oudste gebouwen van de polder Zijpe en heeft de status van rijksmonument. Daarnaast bepaalt het kerkje de “skyline” van Sint Maartensbrug en bepaald het dus in grote mate de identiteit van het dorp. Hoewel het kerkje niet meer voor kerkdiensten gebruikt wordt, geeft het nog wel steeds een gevoel van binding voor de dorpsbewoners en dat belangrijk voor een klein dorp. Een dorp zonder kerk, dorpshuis en verenigingen zou alleen maar een woonplaats worden en niet het gevoel van binding en thuiskomen geven.

 

Omdat er veel te vertellen is over de geschiedenis van het kerkje en over de restauratie, treft u hier aparte pagina’s voor aan.